Een feestje; eten en drinken in het woonzorgcentrum

Ervaringsverhaal

Eten verbindt, is gezellig en bovendien: zien eten doet eten. ‘Daarom moet eten en drinken een feestje zijn’, zegt Lara Clason, leidinggevende Eten en 
Drinken. ‘Bij Kwadrant staan lekker eten en gezelligheid centraal, want goede maaltijden dragen bij aan het welbevinden van bewoners.’ 

De tafels worden mooi gedekt, er is voor ieder wat wils en het eten is smaakvol. Lekker eten, ook als je in een woonzorgcentrum woont, betekent veel voor mensen, weet Lara. ‘Als familie op bezoek komt, dan gaat het gesprek vaak over eten. Over hoe de aardappels waren, welk toetje er op het menu stond en of er een koekje bij de thee was. Omdat we weten hoe belangrijk dit is voor bewoners, besteden we veel aandacht aan de maaltijden en alles erom heen. Elke locatie heeft voedingscoördinatoren die zich hiermee bezig houden.’


Dagelijkse voedingslijst

Zoveel mensen, zoveel wensen. Daarom is binnen Kwadrant afgesproken wat bewoners dagelijks aan eten en drinken aangeboden krijgen. Dan gaat
het bijvoorbeeld om twee  stuks fruit per dag, drie soorten brood, elke dag een eitje en voor de warme maaltijd is er keuze uit twee menu’s. Als iemand vegetarisch eet, of een ander dieet heeft, dan is dat ook mogelijk. ‘Samen met de diëtisten van Kwadrant Behandelteam hebben we een dagelijkse voedingslijst opgesteld’, vertelt Lara. Daarbij zijn gezonde voeding én kwaliteit het uitgangspunt. De warme maaltijden worden geleverd door Distrivers, dit bedrijf is expert in het leveren van maaltijden aan zorginstellingen.’ 

Dieet vanwege gezondheid
Als een behandelaar voor iemand bepaalde voeding adviseert of voorschrijft, dan wordt dat aan de voedingscoördinatoren doorgeven. Zij regelen dan dat iemand de juiste voeding krijgt. Bijvoorbeeld met extra eiwitten, of vloeibaar voedsel.

 

Greunshie, 24 Appartement Greunshiem (10)

Als u graag iets eet wat niet door de locatie verstrekt wordt, dan kunt u dat zelf kopen of door uw naasten laten meebrengen. ‘We proberen rekening te houden met ieders wensen, maar kunnen de maaltijden of tussendoortjes 
niet voor iedereen persoonlijk aanpassen.’ 

Af en toe wat extra's!
Net als wanneer je thuis woont, staat er af en toe wat extra’s of wat feestelijks op tafel. De oliebollen op Oudejaarsdag, de paasbrunch, het gebakje op Koningsdag en een ijsje op een zomerse dag ontbreken niet. ‘Eten is ook beleving en op dit soort dagen telt dat extra. Samen zorgen we ervoor dat elke maaltijd een genietmoment wordt.’

Koken op afdelingen kleinschalig wonen 
Op de afdelingen voor kleinschalig wonen kan het net iets anders gaan als het om eten en drinken gaat. Soms wordt in de huiskamer door medewerkers gekookt. Samen met bewoners wordt het menu samengesteld.

Naar boven